Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ωφελεί την κοινωνία μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα μειώνει το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές. 

Χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια για την εκτέλεση μιας εργασίας, μπορούμε να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των αποβλήτων. Αυτή είναι η βασική αρχή της ενεργειακής απόδοσης και αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα για την ΕΕ, ενώ συνάμα εξασφαλίζει την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ 

Από την θέσπισή τους το 1994, οι ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ βοηθούν τους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα, που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και ως εκ τούτου κοστίζουν λιγότερο. Η ενεργειακή ετικέτα αναγνωρίζεται από το 93% των καταναλωτών και το 79% το λαμβάνει υπόψιν όταν αγοράζει νέες ηλεκτρικές συσκευές, σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο 492.  

Για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων το Α δεν ήταν πλέον αρκετό για να περιγράψει τα αποδοτικότερα ενεργειακά προϊόντα, οπότε τα Α+, Α++ και Α+++ έπρεπε να προστεθούν στο σύστημα ταξινόμησης. 

Η υφιστάμενη ενεργειακή ετικέτα, από το 2012, προσδιορίζει την ενεργειακή τάξη της εκάστοτε συσκευής. Καθώς επίσης, παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες για τη συσκευή, όπως η στάθμη θορύβου, η χωρητικότητα και η κατανάλωση ενέργειαςμε τη μορφή ετήσιων τιμών. 

Η νέα γενιά ενεργειακών ετικετών 

Οι πρώτες οικιακές συσκευές που θα φέρουν τη νέα ετικέτα υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες:  πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια-στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, συσκευές ψύξης και συντηρητές κρασιών. Από την 1η Μαρτίου 2021, η νέα ετικέτα πρέπει να εμφανίζεται πάνω σε αυτές τις συσκευές που πωλούνται είτε σε καταστήματα, είτε μέσω διαδικτύου. Οι παλιές ετικέτες σταδιακά θα αντικατασταθούν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, ενώ παλιά μοντέλα των οποίων έχει διακοπεί η παραγωγή, αλλά βρίσκονται ήδη στα καταστήματα, μπορούν να διατηρήσουν τις παλιές τους ετικέτες.  

Τι αλλάζει στις νέες ετικέτες 

Η σημαντικότερη αλλαγή στις νέες ενεργειακές ετικέτες είναι η κατάργηση των τάξεων ενεργειακής απόδοσης που συνοδεύονται από συν, όπως για παράδειγμα A+++Πλέον, θα περιέχουν μια απλούστερη κλίμακα από το A έως το G, κάνοντας ευκολότερη τη σύγκριση της ενεργειακής απόδοσης μεταξύ παρόμοιων προϊόντων.

Επίσης, θα χρησιμοποιούνται νέα εικονίδια για πληροφορίες όπως η χωρητικότητα, οι διαστάσεις, η στάθμη θορύβου, η κατανάλωση νερού. Μέσω του κωδικού QR, που θα εντοπίζεται στην επάνω δεξιά γωνία, οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για το προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Επισήμανση.  

Πλυντήρια ρούχων 

Η σημαντικότερη αλλαγή στην ενεργειακή ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων αφορά το πρόγραμμα δοκιμής, στο οποίο αναφέρονται όλες οι τιμές της ετικέτας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενέργειας που θα βασίζεται σε 100 κύκλους πλυσίματος. Το νέο πρόγραμμα «Eco»* είναι κατάλληλο για το πλύσιμο λερωμένων βαμβακερών, λινών ή σύμμεικτων υφασμάτων που πλένονται στους 40°C ή στους 60°C, ανάλογα με το σύμβολο φροντίδας που αναγράφεται στην ετικέτα τους. Τα παραπάνω υφάσματα μπορούν να συνδυαστούν σε αυτόν τον κύκλο πλυσίματος. Το πρόγραμμα «Eco» είναι το πιο αποδοτικό σε ό,τι αφορά τη συνδυαστική «κατανάλωση ενέργειας και νερού». 

*Eco : Ορίζεται μια βέλτιστη θερμοκρασία πλυσίματος για αυτό το πρόγραμμα, ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη ενεργειακή απόδοση. Αυτή η θερμοκρασία δεν μπορεί να αλλάξει από τον πελάτη. Η πραγματική θερμοκρασία πλυσίματος ορίζεται στις οδηγίες χρήσης και, ανάλογα με το μέγεθος του φορτίου, μπορεί να υπάρχει απόκλιση από την επιλεγμένη θερμοκρασία πλυσίματος για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόδοση πλυσίματος συμμορφώνεται στις νομικές απαιτήσεις. 

Επεξήγηση: 

1Κωδικός QR
2Ενεργειακή απόδοση**
3Kατανάλωση ενέργειας** σε kWh/100 κύκλους λειτουργίας (στο πρόγραμμα Eco)
4Μέγιστη χωρητικότητα φορτίου
5Διάρκεια προγράμματος «Eco»
6Κατανάλωση νερού** σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)
7Απόδοση στυψίματος**
8Επίπεδα θορύβου κατά τη διάρκεια του κύκλου στυψίματος που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου** 

**Οι τιμές ισχύουν για ένα τέταρτο του φορτίου, μισό φορτίο και πλήρες φορτίο. 

Πλυντήρια πιάτων

 Η τάξη ενεργειακής απόδοσης για τα πλυντήρια πιάτων συνεχίζει να βασίζεται στο πρόγραμμα «Eco». Ωστόσο, έχει αλλάξει το πρότυπο δοκιμής. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται φλιτζάνια, κατσαρόλες και πλαστικά σκεύη, για να προσδιοριστεί η απόδοση καθαρισμού και στεγνώματος και έτσι να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η πραγματική συμπεριφορά κατά τη χρήση. Επίσης έχει αλλάξει η προδιαγραφή της διάρκειας του προγράμματος «Eco». Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαιτέρως φιλικό προς το περιβάλλον, ιδανικό για φυσιολογικά λερωμένα πιάτα και αποτελεί το πλέον αποδοτικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τη συνδυαστική «κατανάλωση ενέργειας και νερού». Και εδώ η κατανάλωση ενέργειας θα βασίζεται σε 100 κύκλους πλυσίματος. 

Επεξήγηση: 

1Κωδικός QR
2Ενεργειακή απόδοση
3Κατανάλωση ενέργειας σε kWh/100 κύκλους λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)
4Αριθμός κανονικών ατομικών σερβίτσιων για το πρόγραμμα «Eco»
5Κατανάλωση νερού σε λίτρα/κύκλο λειτουργίας (στο πρόγραμμα «Eco»)
6Διάρκεια του προγράμματος «Eco»
7Επίπεδα θορύβου που εκφράζονται σε dB(A) ως προς 1 PW και κατηγορία εκπομπών θορύβου