Αν είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν να κάνουν μια εβδομαδιαία αγορά, σας αρέσει το φαγητό και ειδικά τα λαχανικά να διατηρούνται φρέσκα όπως την πρώτη μέρα. Μερικές φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει. Τα λαχανικά δεν αντέχουν πολύ και αν τα αγοράσετε για παράδειγμα τη Δευτέρα, μπορεί να αρχίσουν να χαλάνε την Παρασκευή. Σε αυτό το άρθρο θα σας συμβουλέψουμε πώς να διατηρείτε τα λαχανικά σας φρέσκα στο ψυγείο για περισσότερο χρόνο, καθώς πολλές φορές δεν χρησιμοποιούμε σωστά τον χώρο στο ψυγείο μας, έτσι δεν είναι?


Αυτοί είναι οι μικροί χρυσοί κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψη σας για να διατηρείτε πάντα τα λαχανικά σε τέλεια κατάσταση:

  1. Γνωρίστε τις προδιαγραφές του ψυγείου σας
    Πρώτα απ ‘όλα, σας συνιστούμε να γνωρίζετε καλά τις προδιαγραφές του ψυγείου σας. Ιδανικά, θα πρέπει να έχει θερμοκρασία μεταξύ 3,5 και 5 βαθμούς κελσίου για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά σας.
  2. Βάλτε τα λαχανικά στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε
    Ένα άλλο κόλπο που περνά απαρατήρητο είναι να βάζετε τα λαχανικά στο ψυγείο άπλυτα και να τα πλένετε πριν την κατανάλωση. Γιατί; Η διαδικασία πλύσης ευνοεί την απελευθέρωση τοξινών και τα λαχανικά μαραίνονται πιο γρήγορα. Σας συμβουλεύουμε επίσης να τα φυλάτε σε διάτρητες χάρτινες σακούλες για να μπορούν να αναπνέουν.
  3. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στη σωστή θέση
    Αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική συμβουλή. Όχι μόνο για τα λαχανικά, αλλά και για όλα τα τρόφιμα. Όλα τα σύγχρονα ψυγεία διαθέτουν ειδικό χώρο για λαχανικά και φρούτα, καθώς είναι σχεδιασμένα να επιτρέπουν τον αερισμό και την έξοδο του αερίου αιθυλενίου που εκπέμπεται από αυτά (λαχανικά και φρούτα). Για παράδειγμα: Αν βάλετε ντομάτες στην πόρτα του ψυγείου, δεν θα δεχτούν την κατάλληλη ψύξη και θα καταστραφούν γρήγορα (η πόρτα του ψυγείου είναι αυτή που δέχεται τη μικρότερη ψύξη).
  4. Ξεχωρίστε τα φρούτα από τα λαχανικά
    Ορισμένα φρούτα εκπέμπουν αιθυλένιο όταν ωριμάσουν και μπορούν να βλάψουν τα λαχανικά. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διαφορετικούς χρόνους ωρίμανσης.
  5. Μην «φορτώνετε» το ψυγείο
    Εάν το ψυγείο είναι γεμάτο, τα λαχανικά μπορεί να μην έχουν αρκετή ψύξη για βέλτιστη συντήρηση. Φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα προϊόντα, και να είναι οργανωμένα και φρέσκα. Είναι καλύτερο να αγοράζετε μικρότερες ποσότητες, ώστε η γεύση, η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών και η φρεσκάδα των λαχανικών είναι εγγυημένη.
  6. Δεν χρειάζονται όλα τα τρόφιμα ψύξη
    Ορισμένα λαχανικά δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο ψυγείο και είναι καλύτερα να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Εξοικονομώντας χώρο στο ψυγείο, θα βοηθήσετε τα λαχανικά να λάβουν την απαραίτητη ψύξη για να παραμείνουν σε καλή κατάσταση.
  7. Ελέγχετε περιοδικά το περιεχόμενο του ψυγείου σας
    Παρακολουθήστε τα τρόφιμα καθημερινά, για να διαπιστώσετε ότι δεν έχουν χαλάσει πριν από την ημερομηνία λήξης τους. Αν δείτε κάποιο λαχανικό σε κατάσταση αποσύνθεσης, πετάξτε το , γιατί μπορεί να επηρεάσει τα υπόλοιπα λαχανικά που είναι σε καλή κατάσταση.
  8. Μη διστάσετε να τα καταψύξετε
    Αν δείτε ότι το λαχανικό κοντεύει να χαλάσει, η κατάψυξη είναι μια μέθοδος που πρέπει να σκεφτείτε για να μην το σπαταλήσετε.Αν και είναι αλήθεια ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλάξουν τη γεύση και την υφή του, είναι ένας καλός τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του κατά αρκετές εβδομάδες. Ειδικά την εποχή της συγκομιδής των λαχανικών, αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική αν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, αφού η κατάψυξη τους σας επιτρέπει να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια και να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε συνταγές όπως μαρμελάδες, κέικ, smoothies κλπ.

Η συντήρηση των λαχανικών είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση, οπότε… ελπίζουμε να λάβετε υπόψη τις συμβουλές μας! Και αν γνωρίζετε κάποιον που δυσκολεύεται να διατηρήσει φρέσκα τα λαχανικά, μοιραστείτε αυτό το άρθρο!