Στο σπίτι μας, οι συσκευές παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διευκόλυνση της ζωής μας και ο τακτικός καθαρισμός όχι μόνο παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους αλλά και εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον για την οικογένειά σας.

Αντί να καταφεύγετε σε εμπορικά προϊόντα που συχνά είναι επιβλαβή τόσο για την υγεία, όσο και για την συσκευή σας, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι που είναι εξίσου αποτελεσματικές, αλλά πολύ πιο οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς να διατηρήσετε τις συσκευές αστραφτερές φυσικά και βιώσιμα. Αλλά πριν ξεκινήσετε, να σας πούμε ότι: η μαγειρική σόδα και το ξύδι θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας.

Πώς να καθαρίσετε το ψυγείο με φυσικά προϊόντα

Συχνά συσσωρεύονται λεκέδες και μυρωδιές στις γωνίες και τα ράφια του ψυγείου. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα φυσικά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Αδειάστε τελείως το ψυγείο και αποσυνδέστε το για ασφάλεια.
  2. Ετοιμάστε ένα διάλυμα από ίσα μέρη ζεστό νερό και λευκό ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
  3. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα σε εσωτερικές επιφάνειες και ράφια, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά.
  4. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα φαγητού.
  5. Ολοκληρώστε ξεπλένοντας με καθαρό νερό και στεγνώνοντας με ένα καθαρό πανί.

Τέλος, μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στα λάστιχα στεγανοποίησης της συντήρησης και της κατάψυξης. Μπορείτε να τα καθαρίσετε με ένα μείγμα νερού και μαγειρικής σόδας για να εξαφανίσετε τυχόν υπάρχουσες οσμές.

Πώς να καθαρίσετε το πλυντήριο με φυσικά προϊόντα 

Για να καθαρίσετε το πλυντήριό σας, είναι καλύτερο να κάνετε πλύσιμο με ζεστό νερό χωρίς ρούχα. Το κόλπο είναι να προσθέσετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού και μετά τον κύκλο, σκουπίστε τα  λάστιχα στεγανοποίησης  της πόρτας και του τυμπάνου με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού και να αποτρέψετε τη εμφάνιση μούχλας.

Πώς να καθαρίσετε ένα πλυντήριο πιάτων με φυσικά προϊόντα 

Για να καθαρίσετε ένα εντοιχιζόμενο ή ελεύθερο πλυντήριο πιάτων, πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφών που έχουν αποθηκευτεί στο φίλτρο.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων και ξεκινήστε έναν σύντομο κύκλο χωρίς πιάτα. Αργότερα, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στον πάτο και εκτελέστε έναν ακόμη κύκλο.

Καθαρίστε τα εξωτερικά μέρη με ένα μείγμα ίσων μερών νερού και ξυδιού για άψογο αποτέλεσμα.

Πώς να καθαρίσετε το φούρνο και το φούρνο μικροκυμάτων σας με φυσικά προϊόντα 

Για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να γεμίσετε ένα δοχείο με νερό και μια φέτα λεμόνι και να το ζεστάνετε για 3-5 λεπτά για να δημιουργηθεί ατμός. Όταν τελειώσετε, αφήστε τον ατμό να δράσει για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα υπολείμματα φαγητού και σκουπίστε το εσωτερικό με ένα μαλακό, υγρό πανί.

Όσο για το φούρνο, και παρόλο που είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις καθαρισμού σε μια κουζίνα, αυτό το κόλπο είναι αλάνθαστο!

Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα με νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα. Απλώστε αυτή την πάστα στις επιφάνειες του φούρνου και στις σχάρα και αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα τρίψτε με σφουγγάρι και καθαρίστε καλά με νερό και μαλακό πανί… Και σαν καινούργιο!

Πώς να καθαρίσετε μια καφετιέρα

Για να καθαρίσετε μια καφετιέρα, ένα καλό κόλπο είναι γεμίζοντας το δοχείο νερού σε ίσα μέρη από λευκό ξύδι και νερό.

Στη συνέχεια, ξεκινήστε έναν κύκλο λειτουργίας χωρίς να γεμίσετε την θήκη του καφέ. Όταν ο κύκλος ολοκληρωθεί, επαναλάβετε την διαδικασία γεμίζοντας το δοχείο μόνο με καθαρό νερό, για τουλάχιστον δύο κύκλους ακόμη. Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να υπάρχουν στις σωληνώσεις της συσκευής.

Υιοθετώντας αυτές τις φυσικές μεθόδους καθαρισμού των συσκευών σας, όχι μόνο θα διατηρείτε το σπίτι σας στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση, αλλά θα συμβάλλετε επίσης στην ευημερία του περιβάλλοντος και στην υγεία της οικογένειάς σας. Ενσωματώστε αυτές τις συνήθειες καθαρισμού στη ρουτίνα σας για να διασφαλίσετε ότι οι συσκευές σας θα λειτουργούν αποτελεσματικά για τα επόμενα χρόνια.